Főoldal

Főoldal

Projekt összefoglaló:

A 2010/31-es irányelvben “az épületek energia teljesítményével kapcsolatban meghatározottak szerint a 2018 december 18-a után épített új középületnek, valamint a 2020 december 31 után épült minden más épületnek nulla energiaigényű épületnek kell lennie.

A fő célunk, hogy tapasztalatcserével és emelt szintű intézményi együttműködéssel közös megoldást találjunk erre az irányelvre. Szlovákia és Magyarország hasonló akadályokkal és kihívásokkal küzd az energiapolitika területén és az ingatlan szektorban. Ezeket a problémákat közös kihívásként értékelhetjük, így illeszkednek a kötelező irányelvhez. Nincs azonban szignifikáns nemzetközi együttműködés sem a nulla energiaigényű épületek, sem pedig e-mobilitás terén, sem a köz- sem pedig a versenyszférában.

Céljaink elérése érdekében olyan projektet valósítunk meg, melynek tevékenységei nem csak egymásra épülnek, hanem ki is egészítik egymást. Készítünk egy akciótervet, amelyet mindkét ország döntéshozóinak a rendelkezésére bocsátunk. Kidolgozunk továbbá erre épülve egy oktatási anyagot. Két kiviteli terv készül: egy az új, egy pedig a felújítandó épületekre. Tekintettel az információ-megosztás és -terjesztés fontosságára egy több szintű kampányt valósítunk meg. A Facebook-on közzéteszünk cikkeket, fejlesztünk egy weboldalt és létrehozunk egy információs pontot. Iskolák (10-10) és közintézmények (10-10) elérésével, valamint szakmai tréningekkel (6) és saját magazin kiadásával lefedjük mind az köz-, mind a versenyszférát. Mindezek segítségével el tudjuk érni mind az állami intézményeket, mind a program régió lakóit, valamint terjeszteni tudjuk az energiahatékonyság fontosságát.

Mindkét partner megismeri a másik nemzeti karakterét, a tapasztalatcserének köszönhetően egy közös információs csomagot osztunk meg a határrégióban, mely a mindennapokban is használhatóvá válik, mint ahogy az előirányozásra került 2019-2020-ra. A projekt nemzetközisége miatt az energiahatékonyság fontossága könnyebben jut el az emberekhez.